Gezamenlijke maaltijd en Grachtenswimrun

2-10-2022

Afgelopen vrijdagavond organiseerden bewoners en vrijwilligers een maaltijd. Het was erg geslaagd. Het is kostbaar om zo samen te zijn, van elkaar te leren en elkaars cultuur laten zien. Kostbaar EN smakelijk!

Bouwbedrijf Kijk in de Vegte organiseerde dit jaar voor het eerst een Grachtenswimrun. Afgelopen zaterdag was het zo ver. Wat hebben de deelnemers va een prestatie geleverd. En wat zijn we dankbaar dat Hart van Hasselt het sponsordoel was!

Een emotioneel moment bij Hart van Hasselt: het hijsen van de vlag en zingen van het volkslied

10-6-2022

Het was een kort maar bijzonder ontroerend samenkomen afgelopen dinsdag bij de opvanglocatie Hart van Hasselt. Op de parkeerplek, in de regen, werd de Oekraïense vlag gehesen en het Oekraïense volkslied gezongen. Een moment dat veel emoties losmaakte bij de bewoners.

Namens de vrijwilligers van Hart van Hasselt sprak Annemarie de bewoners kort toe waarna de boodschap werd vertaald door Angela. Annemarie benadrukte in haar toespraak dat de mensen van harte welkom zijn en hopelijk in de locatie een veilig, warm thuis hebben gevonden, maar dat wij ons zeker realiseren dat de bewoners hier liever niet waren geweest. Om hun thuisland te erkennen en eren, werd vervolgens de Oekraïense vlag gehesen. Toen het volkslied vervolgens werd ingezet, kwamen de emoties los. Als afsluiting van het moment werd het spreekwoordelijke glas geheven op Oekraïne en op vrede. Opdat de vrede snel mag volgen!

Gezinsbuddy's gezocht!

20-5-2022

We mogen steeds meer Oekraïense vluchtelingen ontvangen op de locatie Hart van Hasselt.
Dat betekent ook dat we hard op zoek zijn naar buddy's die de gezinnen wegwijs maken in Nederland!

Wilt u / wil jij graag iets (praktisch) betekenen voor de vluchtelingen? Dan is gezinsbuddy wellicht iets voor u / jou!

Een gezinsbuddy:
- Is de verbindende en ondersteunende factor tussen het vluchtelingengezin en instanties.
- Helpt het gezin bij allerlei praktische zaken en activiteiten.
- Is wekelijks beschikbaar voor vragen en een bezoekje aan het gezin.
- Stemt de tijden van ondersteuning zelf af met het gezin.

Aanmelden kan via de knop Vrijwilligers. Vragen over de functie van buddy kunt u / kan je mailen naar hartvanhasselt@outlook.com.

Informatieavond 16 mei voor vrijwilligers

9-5-2022

Vragen over uw/jouw rol als vrijwilliger? Of benieuwd wat u / jij kan betekenen voor Hart van Hasselt?

Op 16 mei organiseren wij een informatieavond voor vrijwilligers!
Waar: gemeentehuis Hasselt
Inloop: 19.45 uur, start: 20.00 uur

Onze tolk Angela gaat in op cultuurverschillen en jullie eerste ervaringen als buddy en vrijwilliger.
Belangstellenden zijn van harte welkom! We hebben nog steeds vrijwilligers nodig!

Wist u dat...?

29-4-2022

We werken met een handige app voor de vrijwilligers? En dat je als vrijwilliger zelf in de hand hebt wanneer je aan de beurt bent?

Vooropgesteld: het is voor de continuïteit van belang dat je als vrijwilliger wel minimaal 3 a 4 uur per 1-2 weken beschikbaar bent.

Om de inroostering zo makkelijk mogelijk te maken, maken we gebruik van de rooster app: inzetrooster.

In deze app kunnen vrijwilligers hun eigen beschikbaarheid opgeven. Op die manier kan ieder voor zichzelf de meest gunstige dienst plannen en zijn/haar agenda te beheren.
Daarnaast is het mogelijk om in geval van noodzakelijke afwezigheid een dienst beschikbaar te stellen aan andere vrijwilligers.

Meer informatie over de roosterapp is te vinden op: www.inzetrooster.nl.

Drone video van de opvanglocatie

23-4-2022

Afgelopen week heeft Benny Breman een drone video gemaakt van de opvanglocatie. Deze video is via de volgende link te bekijken: https://www.youtube.com/embed/bHFsq6wQLx8

Geslaagd open huis

22-4-2022

Afgelopen woensdagavond stonden de deuren van de opvanglocatie aan de Hanzeweg open voor vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Dat leverde een mooie opkomst op!

Bezoekers konden het resultaat bewonderen van het harde werk dat de vrijwilligers non-stop hebben geleverd. Namens Kontento verzorgde André Koudijs de inwendige mens met drinken en heerlijke hamburgers. Dank daarvoor.
De opvang is nu echt gereed om de eerste vluchtelingen te ontvangen. Ga naar onze Facebookpagina voor foto's en beelden.

We zijn enorm trots op alle vrijwilligers, de bedrijven en het werk dat zij verzet hebben. Hasselt laat werkelijk zijn hart spreken.

Vraag- en antwoord over de geldinzameling

19-4-2022

Waarom wordt er geld ingezameld?
Het kabinet heeft begin maart opdracht gegeven om per veiligheidsregio, in twee weken, minimaal 1000 opvangplekken te organiseren. In Zwartewaterland is gehoor gegeven aan de opdracht via particuliere initiatieven zoals Hart van Hasselt. Dat neemt niet weg dat het initiatief onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. De opdracht is dus inmiddels gegeven, de financiering en compensatie van de gemeenten is alleen nog niet geregeld. Bovendien is het niet bekend wat de hoogte van het compensatiebedrag is. Zodra dat bekend is, zullen (delen van) de gemaakte en toekomstige kosten worden gesubsidieerd door de gemeente. Om meer zekerheid te geven aan de organisatie en voorbereid te zijn op extra kosten en/of mogelijk lager uitvallende compensatie vanuit het rijk, wordt er via donaties een gezonde financiële buffer opgebouwd.

Is Hart van Hasselt gekoppeld aan een kerk?
Het is u wellicht opgevallen dat het rekeningnummer voor donaties op naam staat van de Christelijk Gereformeerde Kerk (CGK) Hasselt. Dit betekent echter niet dat Hart van Hasselt gekoppeld is aan een kerkorde. Het is wel zo dat de kerken in Hasselt doneren aan Hart van Hasselt (zonder voorwaarden).

Waarom dan wel het rekeningnummer van de CGK?
Hart van Hasselt is in zeer korte tijd opgezet vanuit de betrokkenheid van een beperkt aantal mensen. Door de vereiste snelheid en onzekerheden was er geen tijd een apart rekeningnummer te openen. Daarom is er gekozen voor een bestaande rekening van een kerk. Kerken zijn namelijk een rechtspersoon (niet een particulier) die bekend zijn met het inzamelen van geld, het verstrekken van geld aan goede doelen en daar ook verantwoording voor moeten afleggen (d.m.v. een jaarrekening).

Zowel Hart van Hasselt als CGK Hasselt verzekeren u dat de donaties die binnenkomen ten behoeve van Hart van Hasselt, ook daadwerkelijk naar de opvang gaan. Zonder voorwaarden.

Open

15-4-2022

In slechts een maand tijd hebben tientallen vrijwilligers een geschikte opvang weten te realiseren voor Oekraïnse vluchtelingen in het pand van De Haan Palletindustrie aan de Hanzeweg 18. Met man en macht is gewerkt aan een veilig, warm onderkomen voor vooral vrouwen en kinderen uit het oorlogsgebied.
Het is de verwachting dat de eerste vluchtelingen in de week van 25 april zullen arriveren.

Op 20 april is er open huis voor vrijwilligers (17.00-19.00 uur) en alle andere geïnteresseerden (19.00-21.00 uur). U bent van harte welkom!

Afgelopen woensdag organiseerde de werkgroep Zorg een informatieavond voor vrijwilligers. De opkomst was hoog, daar zijn we erg dankbaar voor. Hasseltactueel heeft een mooi artikel geschreven naar aanleiding van de informatieavond! https://www.hasseltactueel.nl/2022/04/14/infoavond-opvang-oekraiense-vluchtelingen-goed-bezocht/.

- Team Hart van Hasselt

Vrijwilligers gezocht: Informatieavond voor belangstellenden

10-4-2022

In de afgelopen weken is er door vele vrijwilligers enorm hard gewerkt om het pand aan de Hanzeweg te verbouwen tot een mooie plek om binnenkort Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. Voor de opvang van deze vluchtelingen hebben we veel vrijwilligers nodig.

Daarom organiseren wij een informatieavond voor vrijwilligers Hart van Hasselt

Op woensdag 13 april om 20.00 uur is er in het gemeentehuis van Hasselt een informatieavond voor belangstellenden die zich (misschien) willen aanmelden als vrijwilliger voor:

host m/v
gastvrouw/gastheer
gezins buddy

Belangstellenden kunnen zich voor deze avond aanmelden via email:  hartvanhasselt@outlook.com

Let op: mocht je interesse hebben en heb je je al aangemeld  als vrijwilliger (helpende handen) dan moet je je opnieuw voor bovenstaande functie(s) als vrijwilliger aanmelden.

Wij hopen op een mooie opkomst!

Team Hart van Hasselt

Vrijwilligers werken met man en macht!

8-4-2022

Sinds het betrekken van het beschikbare pand aan de Hanzeweg werken ongeveer 120 vrijwilligers dag in dag uit, overdag en 's avonds aan het bewoonbaar maken van het voormalige kantoorgebouw. Lange kantoren werden leefkamers, er werd warm water aangelegd voor tevens gebouwde natte ruimtes (douches en wasruimtes), nieuwe (gesponsorde) vloerbedekking, nieuwe (gesponsorde) gordijnen, veel schilder- en schoonmaakwerk: niets was te gek. Over niet al te lange tijd moet al deze noeste arbeid resulteren in het kunnen opvangen van maximaal 26 Oekraïense gezinnen.

"Daarmee zijn de twee vooraf gestelde doelen bereikt", zegt Jan van Dijk. "Hasselt heeft zijn hart laten zien en iedereen is blijven lachen..."

9 april Benefietconcert voor opvanglocatie Hart van Hasselt

8-4-2022

Op zaterdag 9 april (aanvang 15.00 uur) organiseren SCAB en Orgelcommissie Ichtuskerk een klassiek concert in de Ichtuskerk. Met muzikale medewerking van het klassieke duo Delta Scuti (piano/cello) en organisatie Luuk Schuurman (met werk van o.a. J.S. Bach). Tevens zijn er inhoudelijke bijdragen van wethouder Maarten Slingerland, Peter Ros en dichter Casper de Jong.
De entree is gratis. Tijdens het concert is er een collecte voor de opvanglocatie Hart van Hasselt.